Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Welkom De naam Erfprins Geschiedenis van het fort. Vervolg 'Geschiedenis van het fort' Oude foto's Vervolg 'Oude foto's' 1. Vervolg 'Oude foto's' 2. Huidige foto's  Natuur op fort Erfprins Vrijwilligerswerkgroep..... Rondleidingen 'Algemeen' Film rondleiding Links Gastenboek & Contact 

Rondleidingen 'Algemeen'

Zaterdag 4 april beginnen de rondleidingen weer, net als voorgaande jaren, door het historische 'Fort Erfprins' dat nog steeds een operationeel fort is dat doorgaans niet open voor bezoekers. Vrijwilligers van ’t Erfdeel - de Oudheidkamer van Fort Erfprins - verzorgen deze rondleidingen.Voor een rondleiding dient men zich van tevoren wel aanmelden bij de VVV Willemsoord of bij de VVV Julianadorp in Den Helder.De geschiedenis van Fort MK Erfprins (voormalige 'Fort Lasalle') begint al in de Franse tijd toen Keizer Napoleon Bonaparte in 1811 een bezoek bracht aan Den Helder.Hij wilde het uitbouwen tot het “Gibraltar van Het Noorden” dat inhield een kring van forten, batterijen in en rondom Den Helder. Na de Franse tijd kreeg het fort de Nederlandse naam Fort Erfprins, vernoemd naar de toenmalige erfprins van Oranje, de latere koning Willem II.

Voor groepen vanaf ongeveer 10 personen kunnen in overleg andere data besproken worden, de rondleidingen mogen gelukkig ook op werkdagen uitgevoerd worden. Een rondleiding is erg leuk voor familie- en/of bedrijfs-uitstapjes. De donkere gangetjes en kamertjes vormen voor kinderen een spannende uitdaging. Zij krijgen hierdoor een idee hoe primitief de soldaten in vroeger tijden moesten wonen en werken.Voor een groepsrondleiding dient u zich bij de 'Werkgroep' aan te melden. Aanmelden kan op GSM 06 1842 2876 op werkdagen, als wij door omstandigheden de oproep niet direct beantwoorden, spreek dan de voicemail in met uw naam en telefoonnummer, wij bellen u dan zo spoedig mogelijk terug.U kunt zich ook aanmelden via E-mail, stuur dan een berichtje naar: waarin u uw wensen aan ons kenbaar maakt. Wij zullen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, rekening houdend met de belangen van Defensie.

Groepsrondleidingen

In principe kunnen we op elke eerste zaterdag van de maanden april t/m oktober een rondleiding voor u verzorgen. Wij kunnen maximaal 15 man per rondleider meenemen, maar we kunnen indien nodig wel met meerdere rondleiders werken. Voor deze rondleiding is men gemiddeld 2 uur onderweg. Voor de data van de rondleidingen, zie: 'V.V.V. Rondleidingen'.Vooraf dienen we wel een paar opmerkingen te maken. Toen het fort gebouwd is werd het gemaakt voor fysiek fitte soldaten van de kustartillerie, helaas is het fort daardoor niet of nauwelijks geschikt voor minder valide personen.Doe een paar makkelijk lopende, maar wel stevige schoenen aan, dit in verband met ongelijke vloeren en rare drempels. In de ondergrondse ruimten hebben we een redelijk constante temperatuur van ongeveer 10 graden, dus zorg voor warme kleding, een jas of vest. Bij voorkeur niet al te nette kleding. Regenkleding of paraplu wordt aanbevolen, omdat we ook een eind buiten lopen.Neem een geldig legitimatiebewijs mee. 'Fort Erfprins' wordt nog steeds door Defensie gebruikt, dus de bewaking wil kunnen controleren wie er rondloopt op het fort.

Poser

'Open Monumentendag 2016' is ook fort Erfprins .... GEOPEND!!!!!

Rondleidingen 'Algemeen'

V.V.V. Rondleidingen

Als u buiten Den Helder woont en geïnteresseerd bent kunt u zich ook aanmelden t/m donderdag 1 oktober bij: Giel Slangen, telf. 06 - 51023172 (bij voorkeur tussen 16.30 uur en 20.00 uur of via E-mail:

gielslangen@hotmail.com

historie_erfprins@live.nl

Zaterdag 9 september, is de eerstvolgende rondleiding. Deze is gratis i.v.m. "Open Monumentendag"Vrijwilligers van ’t Erfdeel - de Oudheidkamer van 'fort Erfprins' - verzorgen deze rondleidingen. Het fort is dan geopend vanaf 10.00 uur tot uiterlijk 17.00 uur. Zodra er 16 personen zijn begint de rondleiding die ongeveer 1 uur en 30 min. duurt. De laatste rondleiding zal zijn om 15.00 uur. Het is na deze tijd tot uiterlijk 16.00 uur de oudheidskamer nog te bezoeken. Vanaf 10.00 uur kunt u terecht bij de Keelpoort v.d. MK Erfprins gelegen aan het einde van de Fortweg, welke te bereiken is via de zijweg van de Abel Tasmanstraat [postcode 1782TD(1)] in Den Helder. U auto kunt u parkeren nabij de toegang.Grootste fort van Nederland

'Fort Erfprins'