Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Welkom De naam Erfprins Geschiedenis van het fort. Vervolg 'Geschiedenis van het fort' Oude foto's Vervolg 'Oude foto's' 1. Vervolg 'Oude foto's' 2. Huidige foto's  Natuur op fort Erfprins Vrijwilligerswerkgroep..... Rondleidingen 'Algemeen' Film rondleiding Links Gastenboek & Contact 

Oude foto's

Om te beginnen wil ik een oproep richten aan onze bezoekers. Als u in het bezit bent van foto’s vanfort Erfprins, met name foto’s van vóór de Tweede Wereldoorlog of uit de tijd dat de Marine het fort pas in gebruik had, zijn bij ons erg welkom. Een afdruk van een foto, of dat jullie ons de foto willen uitlenen zodat we er een kopie of een scan van kunnen laten maken.

(foto 1.) Dit is een foto van de 'Keelpoort'. Deze poort is in 1835 gebouwd als de 'Helderse poort'. Op de foto zien we de poort zoals hij eruit zag in de jaren ’50 of ’60 van de twintigste eeuw, gelet op de mooie DAF bus op het parkeerterrein voor de poort. Hoeveel mensen zullen door deze poort het fort binnengekomen zijn door de jaren heen. Voor menig marine man was deze poort het allereerste dat men van het fort te zien kreeg.

Waar we heel specifiek foto’s van zouden willen hebben zijn de gebouwen die in de loop der tijd gesloopt zijn, zoals het Franse kruithuis (misschien beter bekend als de kerkbunker), de gevangenis, de NBCD-school, het badhuis, het MP-gebouw (in de vroege Marinetijd gebruikt als ziekenboeg). Het blok voor gehuwden (in de Marinetijd eerst officiers- , later onderofficiers-gebouw), en natuurlijk ook foto’s van het Zeefront, eerst als kustbatterij, later als schiet-emplacement van de Artillerieschool.

Wat verder natuurlijk ook fantastisch zou zijn, zijn foto’s met de mensen die gewoond- en/of gewerkt hebben op het fort, zeker als er ook nog bekend is wat deze personen in die tijd meegemaakt hebben, wat hun functie was en waarom die foto op die dag gemaakt is.Laat het ons maar weten als U iets voor ons kunt betekenen.

(foto 1) Fortweg, toegang tot 'Fort Erfprins' gebouwd in 1835

(foto 4.) Is één van de vele 'scherfvrije onderkomens voor infanteristen'. Ten onrechte worden deze gebouwen, in Den Helder, 'paardenstallen' genoemd.

(foto 2.) Is het Franse buskruitmagazijn te zien. Het oorspronkelijke buskruitmagazijn werd gebouwd in 1812. Het had een capaciteit van 130.000 kg buskruit. In 1834 werd een ringmuur om het magazijn gebouwd en de gronddekking werd in 1876 aangepast om het gebouw veiliger te maken. De binnenmuren hadden een dikte van 2,5 meter; de ringmuur slechts 1 meter. Het gebouw moest in 1977 plaatsmaken voor de uitbreiding van de Wapentechnische School welke op de achtergrond te zien is met radars uit die tijd

(foto 3.) Provoosthuis of te wel de gevangenis. Deze is gebouwd in 1914 en gesloopt in 1979, ook weer om ruimte te maken voor de aanbouw van de Wapentechnische School. In dit gebouw hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog een aantal verzetsmensen gevangen gezeten en met name in 1945 een aantal Texelaars die na de opstand van de Georgiërs opgepakt zijn wegens hulp aan deze opstand.

(foto 2.) Is het Franse buskruitmagazijn

(foto 3.) De gevangenis.

(foto 4.) 'scherfvrije onderkomen voor infanteristen'

Oude foto's

In deze gebouwen moesten per kamer 8 infanteristen hun plekje vinden, als er 'verscherpte maatregelen' afgekondigd waren en de infanteristen dicht bij hun gevechtsplek dienden te blijven. Op fort Erfprins vinden we 2 stuks van deze gebouwen, gebouwd in 1905 en 1907, maar helaas zijn ze beiden dichtgemetseld. Op de 'Helderse Linie' staan er nog een aantal, waarvan sommige in een betere staat zijn.

Zie vervolg 'Oude Foto's' 1 ......Grootste fort van Nederland

'Fort Erfprins'