Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Welkom De naam Erfprins Geschiedenis van het fort. Vervolg 'Geschiedenis van het fort' Oude foto's Vervolg 'Oude foto's' 1. Vervolg 'Oude foto's' 2. Huidige foto's  Natuur op fort Erfprins Vrijwilligerswerkgroep..... Rondleidingen 'Algemeen' Film rondleiding Links Gastenboek & Contact 

Geschiedenis van het fort.

Fort Erprins plattegrond 1812-1875

De geschiedenis van 'fort Erfprins' begint al in de Franse tijd, om precies te zijn in 1811. In dat jaar bezocht Keizer Napoleon Bonaparte Den Helder, hij wilde het uitbouwen tot het “Gibraltar van het Noorden”, dat wil zeggen een moderne, goed geoutilleerde vlootbasis met reparatiefaciliteiten in een sterke, goed verdedigbare vesting.

Hiertoe werd Den Helder aan de landzijde voorzien van een aantal forten, die verbonden werden door een wal met grachten aan beide zijden, de zogenaamde Linie. Ook aan de zeezijde werd Den Helder goed verdedigd door een aantal kust-batterijen. Eén van deze batterijen, bij Kaap Hoofd, werd verdedigd door het 'fort Lasalle', zoals Erfprins in die dagen genoemd werd.

Het fort, zoals het toen werd gebouwd, ziet er tegenwoordig niet heel veel anders uit dan toen. Veel van de wallen, grachten, enveloppe en ravelijnen zijn op de plattegrond nog steeds terug te vinden. Ook de in 1835 gebouwde poorten bestaan nog steeds, zij het in een iets aangepaste vorm of ander gebruik. Alleen aan de zeezijde is het fort in de jaren 1875-1885 sterk veranderd: het fort werd in de richting van de zeedijk behoorlijk uitgebreid en er werd een kust-batterij met daaronder een bomvrije artilleriekazerne gebouwd. Op de kustbatterij kwam een serie Krupp-kanonnen met een kaliber van 24 cm te staan.

Fort Erprins plattegrond 1876 - 1885

De kustbatterij is in de jaren 1880 tot 1900 diverse malen verbeterd, onder andere door verouderde kanonnen te vervangen door nieuwere, en door vuurleidingsmeetposten te bouwen zodat een nauwkeuriger manier van beschieting van vijandelijke schepen mogelijk werd.Niet alleen aan de buitenzijde van het fort, maar ook in het fort waren al de nodige verbeteringen doorgevoerd, zoals een gemetselde infanteriekazerne (bouwjaar 1856) ter vervanging van de houten barakken uit de Franse tijd, een huizenblok voor gehuwde militairen en hun gezinnen (bouwjaar 1857), en een bomvrij hospitaal(bouwjaar 1861).

Zie vervolg...................

Geschiedenis van het fortGrootste fort van Nederland

'Fort Erfprins'